loader
Foto

"Teleenciclopedia": Vincent Van Gogh şi fascinaţia pentru floarea-soarelui

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR HD, "Teleenciclopedia" v-a invitat să reflectați asupra stilului pictorului Vincent Van Gogh şi să aflați povestea uriaşilor blajini din codrii Europei.

 

VINCENT VAN GOGH

Convins că floarea ce își întoarce mereu fața spre Soare îi era predestinată, pictorul olandez Vincent Van Gogh și-a legat pentru totdeauna numele de strălucirea ei. La 29 iulie 1890, la vârsta de 37 de ani, Vincent Van Gogh s-a împușcat, punând capăt unei vieți zbuciumate. Dacă, în cei zece ani de creație artistică, a vândut o singură pictură dintre cele 885 – după un secol, lucrările sale au fost evaluate la prețuri fabuloase.

(w882)

ZIMBRII (ep.5/5)

Până la refacerea covorului verde, zimbrii se delectează cu scoarţa fragedă de pe lăstarii de salcie şi tei. Curând, îşi vor reface „silueta”, vizibil subţiată de privaţiunile din timpul iernii. După îndelungata iarnă, erbivorele au nevoie de săruri şi micronutrienţi. Din fericire, îi ajută și angajaţii parcului naţional, care instalează din loc în loc stâlpi unşi cu preţioasele substanţe. Cu ajutorul semenilor noştri, saga uriaşilor blajini din codrii Europei va continua, astfel ca generaţiile viitoare să îi cunoască în mediul lor natural.

 

(w882)

DESPRE JUCĂRII. CĂLUȚUL-BALANSOAR

Dovezile istorice atestă că primii căluți făcuți de mâna omului au apărut în Grecia, în secolul al V-lea î. d.Hr. La Victoria and Albert Museum din Londra încă se păstrează o piesă rară, care a aparținut monarhului britanic Carol I. Jucăria a cunoscut faima în secolul al XIX-lea, când a devenit accesibilă și oamenilor de rând. La începutul revoluţiei industriale s-a fabricat din lemn, apoi, din plastic, răspândindu-se pretutindeni.

(w882)

ODISEEA VULCANILOR (ep. 10/10)

Punctele fierbinți au devenit centre de observație prioritare, locații strategice pentru instalarea instrumentelor științifice. Aparatele înregistrează cele mai fine vibrații ale Pământului și măsoară de la distanță temperaturile gazelor emise. După decenii de cercetări, specialiștii au ajuns la concluzia că panașele de magmă sunt generate o dată la aproximativ 30 de milioane de ani. Când extremitatea gigantică a unuia străpunge suprafața, se naște un punct fierbinte (hotspot), fenomen cu influențe planetare imprevizibile.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...