loader
Foto

Soprana Valentina Naforniţă, invitata săptămânii la Interviurile Enescu

Duminică, 2 octombrie, am urmărit un interviu cu soprana română Valentina Naforniţă, câştigătoarea, la doar 24 de ani, a concursului BBC Cardiff Singer of the World şi membră a Wiener Staatsoper. De la 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Născută în 1987, în Republica Moldova, Valentina Naforniţă s-a remarcat pe scena internaţională odată cu participarea la concursul BBC Cardiff Singer of the World, o competiţie organizată de BBC Wales din 1983, la care iau parte cele mai mari nume ale muzicii clasice. Ea a câştigat marele premiu BBC Cardiff Singer of the World şi Premiul publicului Dame Joan Sutherland.

De asemenea, ea a mai distinsă cu premiul „Emerging Voice” la al 62-lea Concurs Anual pentru tineri cântăreţi de operă din Europa (Associazione Lirica Concertistica Italiana), Premiul Orange pentru Tineri Muzicieni (România) şi locul 2 la Concursul de canto Hariclea Darclée; în 2012, a fost invitată să cânte la Competiţia Internaţională de Operă de la Paris, unde a câştigat premiul doi.

„Cu rădăcini în Republica Moldova, cu har de la Dumnezeu, cu frumuseţe angelică,  cu sete de Cunoaştere şi cu succes incomensurabil pe scenele lirice de vârf ale lumii! Câţiva poli care creionează fidel portetul sopranei Valentina Naforniţă. În completarea portetului, mai putem adăuga faptul că modestia este aura care planează asupra a tot ceea ce împărtăşeşte pe parcursul întâlnirii în faţa camerelor”, spune Claudia Robu, realizatoarea interviului.

Tot în 2012, ea s-a alăturat ansamblului Wiener Staatsoper şi a debutat şi pe scena la Scala în rolul Gildei din Rigoletto. Prezentă la ediţia din 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, Valentina Naforniţă a interpretat, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena, cele „7 lieduri pe versuri de Clément Marot“ de George Enescu.

„Interviurile Festivalului Enescu ne rezervă o evadare în lumea Omului şi a artistului Valentina Naforniţă. Şi totodată, o sursă de informare pe care nu o găsim «împărtăşită» de motoarele de căutare ale internetului”, adaugă Claudia Robu.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare duminică, la miezul nopţii, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...