loader
Foto

Galerie foto

Reportaje şi documentare de călătorie

Săptămâna aceasta pe TVR HD: călătoriţi în Venezuela, pe urmele temutului crocodil de Orinoco, în lumea plină de fast a nunţilor napolitane, la Cluj - în căutarea celor mai vechi turnuri şi bastioane.

 

Luni, 21 ianuarie, ora 14:00, prin intermediul TVR HD, începeţi o expediţie în Venezuela, pe urmele celui mai mare prădător din America de Sud. Documentarul „Venezuela – ferma de crocodili” (Venezuela: la ferme aux crocodiles, Franţa-Germania, 2016) face parte din seria 360° Geo.

(w882)

Puţin studiat, crocodilul de Orinoco, care trăieşte doar în apele fluviului omonim, este unul dintre cele mai mari animale din America de Sud: poate atinge o lungime de 6 metri. Deşi protejată, această specie este vânată pentru piele şi numărul membrilor ei scade constant. Se pare că au mai rămas circa 1.500 de exemplare în sălbăticie. Realizator Julien Hamelin

Marţi 22 ianuarie, participaţi de la ora 14:00 la o „Căsătorie în stil napolitan” (Mariage a la napolitaine, Franţa-Germania,2015).

O invitaţie în lumea fastuoasă a nunţilor napolitane, cu lansări de porumbei albi, plimbări cu elicopterul, focuri de artificii, petreceri în palate cu cel puţin o sută de invitaţi...

La Napoli există tradiţia căsătoriilor spectaculoase, în cursul cărora cântă femminielli - bărbaţi efeminaţi - despre care se crede că aduc noroc mirilor. Între mai şi septembrie, aici au loc în medie o sută de nunţi pe zi, de două ori mai multe decât la Milano. Realizator Carmen Butta.

Dacă vreţi să vedeţi cum arată „Veneţia iarna”(Venise en hiver, Franţa-Germania, 2014), sunteţi invitaţi pe 23 ianuarie, de la ora 14:00, pe TVR HD.

Veneţia este una dintre destinaţiile preferate de vacanţă; Serenissima fascinează de sute de ani. Aici nu există sezon mort, cu excepţia câtorva zile în ianuarie când oraşul se inundă, fenomen numit acqua alta.

Atunci când frigul şi precipitaţiile pun stăpânire pe oraş, iese la iveală stilul de viaţă autentic veneţian; localnicii se bucură de această perioadă puţin mai liniştită. Realizatori: Lutz Neumann, Sabine Streckhardt .

(w882)

Joi, 24 ianuarie, călătoriţi la Cluj, pentru a descoperi secretele celor mai vechi turnuri, case şi bastioane din cetate. Clujul are foarte multe dovezi ale unei existenţe înfloritoare în perioada medievală. Veţi merge pe firul primului zid de apărare a Clujului, construit în secolul al 13-lea şi veţi descoperi secretele celor mai vechi turnuri, case şi bastioane din cetate. Se spune că zidurile nu vorbesc. În cazul Clujului, ele nu numai că vorbesc, dar povestesc aproape în detaliu aventurile prin care au trecut şi multe despre constructorii sau locatarii lor. Ediţia „Locuri, oameni şi comori” se difuzează pe TVR HD de la ora 14:00. Producător Titi Dincă. Realizator Emilia Nicolaescu.

Vineri, 25 ianuarie, tot de la ora 14:00, puteţi revedea documentarul „Georgia – telefericele care sfidează moartea” (Géorgie, des téléphériques qui défient la mort, Franţa-Germania, 2016). La Chiatura, oraş minier aflat în centrul Munţilor Caucaz, o reţea învechită de teleferice ce datează din epoca sovietică este în continuare funcţională.

Construită în anii 1950, această reţea de "şosele aeriene", vitală pentru extracţia manganului, nu a fost niciodată modernizată. O dată pe săptămână, mecanicul Amiran Bareladze, în vârstă de 57 de ani, se caţără pe acoperişul telefericelor, supranumite cu afecţiune "coşciuge metalice" de cei care le folosesc, şi unge cu vaselină rolele în mers, planând deasupra oraşului la o înălţime ameţitoare. Realizator Manuel Fenn.

Sâmbătă, 26 ianuarie, la ora 10:00, TVR HD transmite 2 episoade din “Cronici Mediteraneene” (Chroniques mediterranéennes – Franţa, 2015).

Episodul 14: Marsilia vizitată altfel. Carine Aigon ne prezintă oraşul înfiinţat de colonii greci din cetatea Ioniană Phoceea. Realizator David Bouttin.

(w882)

Episodul 15: Esteron, perla albastră. Un loc ideal pentru vacanţă, în mijlocul unei naturi înfloritoare, pe malul unuia dintre râurile cele mai bine conservate şi mai sălbatice din Franţa, Esteron. Aici, omul convieţuieşte cu natura. Vom urca cei 67 kilometri ai cursului râului Esteron şi-i vom descoperi comorile ascunse. Realizator Nicolas Mastras.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...