loader
Foto

Galerie foto

Pur și simplu Bali

„Cap compas” ne plimbă prin insula bijuterie - Bali, sâmbătă, 17 iunie, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.  

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Se spune că indonezienii au inventat insula Bali ca să-i țină pe turiști departe de restul lumii. Si cred că așa și este.

Indonezia a fost cotată pe locul 50, la nivel mondial, în ceea ce privește numărul de turiști, având 12 milioane de oaspeți în 2016. Ceea ce surprinde turistul este că în Bali există un număr mare de galerii de artă.

În popasul balinez nu poți rata nicio piață locală, unde se vând tot felul de ofrande, suveniruri și mâncăruri. Multicolor, înmiresmat,  zumzăitor, clocotitor, o paletă fascinantă de culori - te uiți și speri să poți înțelege ce reprezintă fiecare produs.

(w882) cap compas

Unele seamană cu cele de la noi. Altora încerci să le descifrezi utilitatea. Este ispititor fie doar să te plimbi printre standurile comercianților. Când te gândești la Bali, invariabil spui ceremonie religioasă. Înclinația spre sacru a locuitorilor Insulei Zeilor este de-a dreptul spectaculoasă.

(w882) cap compas

Balinezii trăiesc cu gândul la o viitoare viață şi, prin tot ceea ce fac, se pregătesc pentru „marea trecere”. Când ajungi aici, primele lucruri pe care le remarci sunt coșulețele cu ofrande pe care localnicii le așează, pe jos, în faţa casei sau a prăvăliei sau pe micile altare amenajate în cele mai neașteptate locuri.

În această insulă, Galungan este cea mai importantă sărbătoare. Balinezii au ceremonii speciale pentru multe evenimente, de la ceremoniile de lună plină până la Galungan, prin care se celebrează recolta de orez şi care are loc în ultima zi a calendarului balinez, adică după fiecare 210 zile. Tradiţia spune că de Galungan, sufletele strămoşilor vin în vizită la familie, motiv pentru care balinezii sunt veseli, se distrează şi se îmbracă cu ce-au mai bun.

(w882) cap compas

Pentru hinduși moartea este firească și este așteptată. Ei pretind că moartea unei rude este un eveniment fericit pentru membrii familiei, deoarece se presupune că persoana decedată trece într-o noua viaţă prin reîncarnare.

Mai mult chiar, tristețea este interzisă cu desăvârşire şi se spune că dacă rudele sunt supărate, mortul nu își va continua ciclul existențelor și al experiențelor pământești. Incinerarea este un moment foarte important în viaţa unei familii şi presupune cheltuieli importante.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) Elena Dinu

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.