loader
Foto

Premieră la TVR HD: "Transalpina – Drumul Regilor"

Vineri, 1 februarie de la 23.10 la TVR HD, urmăriţi filmul care a deschis ediţia 2018 a Festivalului Astra Film Sibiu şi care ne spune povestea drumului de o frumuseţe rară, cu rădăcini mai vechi decât Transfăgărăşanul.

 

În regia, scenariul şi lectura lui Dumitru Budrală, filmul reprezintă o ilustrare simbolică a legăturilor istorice dintre românii trăitori de o parte şi de alta a Carpaţilor şi este totodată un omagiu adus generaţiei Marii Uniri, la 100 de ani de la acest eveniment istoric. Transalpina, şoseaua ce ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munţii Parâng pe firul drumului care a fost, timp de secole, legătura dintre Transilvania şi Ţara Românească, un drum bătut de-a lungul secolelor de oieri, negustori, pribegi, armate, populaţii migratoare, boieri, voievozi valahi şi principi transilvăneni, fugari, oaspeţi străini şi cărturari.

Documentarul Transalpina – Drumul Regilor a deschis ediţia 2018 a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu şi ne propune o călătorie pe un drum de o frumuseţe care îţi taie respiraţia, ce are rădăcini mult mai vechi decât Transfăgărăşanul.

Transalpina – Drumul Regilor spune povestea drumului care, încă din vremea romanilor, a servit drept legătură între zona de la sud şi cea de la nord de Carpaţi. Filmul este rezultatul unui amplu efort de documentare, cuprinzând imagini rare de arhivă de la începerea lucrărilor, la începutul anilor 1930, cu Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul în exerciţiu la data respectivă. Materialul de arhivă – fotografii şi filme de epocă- include, de altfel, şi imagini cu Carol al II lea şi cu tânărul principe Mihai, inclusiv din timpul traversării inaugurale a noii şosele,  în 6 octombrie 1935, când regele şi-a condus maşina pe toată lungimea Transalpinei.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.