loader
Foto

Pe cărări fără pulbere, în Bulgaria, la Cap Compas

Echipa Cap Compas ne-a propus pentru ediția de sâmbătă, 1 Decembrie, un traseu care se concentrează în aria limitrofă fostei frontiere de Sud-Est a României Mari. De la ora 15.30, la TVR 2 şi de la ora 16.30, la TVR HD.

 

Granița între provincia Cadrilater și Bulgaria traversa în urmă cu 100 ani zona cunoscută generic sub numele Nisipurile de Aur, iar palatul Reginei Maria de la Balcik se află în apropiere de capul Kaliacra într-o zona recunoscută pentru climatul aproape mediteraneean.

Capitala Mării Negre, cum mai este numită Varna, îmbină vechi și nou, în egală măsură. Parcul litoral din apropierea țărmurilor oraşului este o veritabilă grădină al cărei design aparține cehului Anton Novak care, de altfel, a contribuit esențial și la înfrumusețarea parcurilor palatelor Schonbrunn și Belvedere din Viena.

(w882) Gradina ma

Muzeul etnografic este o poartă de trecere către alte timpuri. Inaugurat în 1974, face parte din stilul arhitectural cunoscut în partea locului drept generice case simetrice în stilul arhitectural al sfârșitului de secol al XIX lea.

(w882) Muzeu etno

(w882) Muzeu etno

Aici, obiceiurile de Sânziene sunt împlinite dimineață prin tradiții religioase și, pe la prânz, cu începerea unei sărbători a întâlnirii. Porturi populare din diferite zone se amestecă cu zâmbete și voioșie. Toți vor să fie laolaltă, iar acesta este doar începutul petrecerii câmpenești.

(w882) sarbatoare

Într-o zona nisipoasă, la 18 kilometri distanță de Varna, lumina atinge pieziș formațiuni de rocă parcă răsărite din nisip. Despre originea "Pădurii pietrificate" au fost emise multe ipoteze care pot fi împărțite în două grupe principale, dintre care prima presupune origine anorganică a coloanelor, iar a două origine organică. Ceea ce se ştie este că unele dintre aceste coloane sunt goale în interior. Numărul coloanelor este impresionant, ridicându-se la peste 300 în toate grupurile.

(w882) padurea pi

Sintagma nisipuri de aur este asociată în cele mai frecvente evocări legate de Varna. Nu este o exagerare sau o manieră de a promova regiunea. Parcul Natural Nisipurile de Aur este cel mai mic (13,2 km pătraţi) dintre cele 11 parcuri din Bulgaria, însă deosebit de ofertant, ca o oază de liniște și de răcoare. Este situat la 17 km nord-est de orașul Varna. Este poziționat de-a lungul malului mării și înconjoară  staţiunea Nisipurile de Aur, având o lungime  de 9 km și o lățime medie de este 1 km și jumătate. Legenda spune că niște pirați săpând și răvășind țărmurile din apropiere în căutarea unei comoare  au avut parte de răzbunarea pământului care a transformat aurul în nisip.

(w882) Nisipurile

Parcul natural se continuă firesc într-o zonă cu valenţe sacre, unde călătorul poate deveni şi pelerin. Mănăstirea Aladja este una din cele 120 mănăstiri din piatră situate în apropierea țărmului Mării Negre. Așezământul monastic a fost amenajat inițial în galeriile unor peșteri. Între galeriile longitudinale s-au stabilit legături verticale prin prăbușirile de rocă, în urma unor cutremure de pământ. Ansamblul  de aici reprezintă unul dintre cele mai vechi așezăminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.

(w882) Manastirea

Regiunea e bogată şi în ape termale, care, în combinație cu cele ale mării, pot avea beneficii nebănuite. Aproape două decenii s-a investit masiv în infrastructura hotelieră de la Nisipurile de Aur. Pe vremuri, otomanii numeau această parte a țărmurilor din vecinătatea Varnei nisipurile fără de capăt. În 1950 acastă zona nu era locuită de nimeni. Era un țărm pustiu.

Astăzi, riviera bulgară se primenește permanent. Cluburi, ansambluri de vile sau case de vacanță, terenuri de golf sau zone pietonale în stațiunile îndeobște aglomerate, plus hoteluri impozante, toate se constituie într-o listă care înseamnă în fiecare sezon un nou început.

(w882) Aquapolis

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...