loader
Foto

Momente artistice și istorice, într-o nouă ediție "Teleenciclopedia"

Minute dedicate artei, istoriei și zoologiei, odată cu bucuria descoperirilor științifice, sâmbătă, 26 octombrie, la TVR 1 și TVR HD, ora 19:00, și în reluare 27 octombrie, la TVR 1, ora 1:30.

 

PIERRE AUGUSTE RENOIR – BAL LA MOULIN DE LA GALETTE

La începutul secolului al XIX-lea, colina Montmartre (Muntele lui Marte sau Muntele Martirilor) era înțesată de peste 30 de mori care storceau strugurii din viile învecinate sau măcinau grâu.

În 1830, fiul morarului Pierre-Charles Debray, marcat de tragedia tatălui său, ciopârțit și țintuit de aripile morii sale după ce l-a ucis pe comandantul prusac ce-i împușcase frații, a transformat în cârciumă terenul unde se aflau cele două mori moștenite.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

În ziua de 6 martie 1916, prințul moștenitor Wilhelm ordonă trupelor sale să ia cu asalt Dealul Mortului. O lună mai târziu, cele două tabere sunt tot față în față, tot în tranșee, și continuă să se extermine reciproc...Pe front și în patrie, germanii sunt din ce în ce mai descurajați. Izbucnesc revolte și demonstrații pacifiste.

(w882) Verdun

CONSTRUCTORII DE CASTELE

Castelul Harlech a fost curtea Regelui Owain, ultimul rege velș din Wales. Revolta galezilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, Harlech a funcționat ca sediu principal al dinastiei Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York. Şi-a dovedit din nou rezistența în timpul Războiului Civil ce l-a opus pe regele Charles I al Angliei, parlamentarilor în frunte cu Oliver Cromwell. Şi castelul Raglan rămăsese printre ultimele bastioane ale rezistenței regale.

(w882) Harlech

MAIMUȚELE-PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește...Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar că a supraviețuit, dar are o nouă familie.

***

Producător: Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...