loader
Foto

Galerie foto

Hidrocentrala de la Ciunget şi alte minuni vâlcene, la Exclusiv în România

Cristian Tabără prezintă noi obiective unice sâmbătă, 29 iunie, de la ora 17.55, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

În această sâmbătă, echipa Exclusiv în România propune telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD, precum şi celor care urmăresc emisiunea prezentată de Cristian Tabără online, pe TVR+, o excursie în judeţul Vâlcea, pentru a cunoaşte câteva dintre atracţiile turistice vâlcene, zona hidroenergetică Lotru – Ciungetu şi hidrocentrala subterană, unică în Europa prin cei 150 km de galerii de aducţiune.

Povestea hidrocentralei Ciunget începea în 1965, când s-a decis amenajarea hidrotehnică a râului Lotru şi realizarea celei care avea să devină cea mai mare uzină hidroenergetică de pe râurile interioare ale României. Până în 1975, pentru construcţia hidrocentralei Ciunget s-au făcut lucrări foarte ample, în condiţii de izolare, altitudine şi acces dintre cele mai dificile. Un efort prea puţin cunoscut şi apreciat a dus la rezultate remarcabile: în şase ani a fost pus în funcţiune primul grup al centralei Ciunget şi, după încă alţi trei ani, a funcţionat la capacitate maximă. Hidrocentrala se află la o adâncime de 140 de metri sub albia râului Latoriţa şi este proiectată să poată intra în funcţiune în 4-5 minute de la apariţia unei situaţii de criză a Sistemului Energetic Naţional. Puterea sa este comparabilă cu cea a unui reactor de la Cernavodă.

Dar hidrocentrala nu este singura minune locală. La mică distanţă de Ciunget, echipa Exclusiv în România trece prin staţiunea Călimăneşti-Căciulata, cu izvoarele termale, ale căror efecte benefice au fost descoperite de pe vremea dacilor. Izvoarele sunt renumite pentru tratarea afecţiunilor hepatice, renale sau gastrice.

Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc Exclusiv în România pe www.tvrplus.ro vor păşi apoi, alături de Cristian Tabără şi de „complicii” săi, în Parcul Naţional Cozia, care are atât cotloane, cât şi peisaje largi, fabuloase. Ca şi casacada Lotrişor, toate sunt parcă aşezate special de o mână supraomenească între Carpaţii Meridionali, Munţii Căpăţânii şi Depresiunea Loviştei.

În Călimăneşti se află şi Mănăstirea Ostrov, care, printr-o minune, a fost supraânălţată cu 6 metri în perioada comunistă, odată cu insula de pe Olt, la amenajarea hidrotehnică a râului. Se spune că Elena Ceauşescu hotărâse deja dărâmarea ei, dar, pentru că a scăpat nesperat de un accident pe defileu, a revenit asupra deciziei şi a aprobat salvarea Mănăstirii Ostrov.

La marginea staţiunii Căciulata, pe DN7, nu poți să nu remarci Mănăstirea Cozia, unde se află osemintele ctitorului Mircea cel Bătrân şi ale maicii Teofana, mama lui Mihai Viteazul. Lăcaşul sfânt e recunoscut pentru frumuseţe, dar şi pentru momentele istorice pe care le-a găzduit, în decursul timpului.

Despre aceste „minuni” ale Vâlcei, precum şi „ponturi” pentru turiştii interesaţi să cunoască această zonă a ţării vom afla sâmbătă după-amiază, de la ora 17.55, în emisiunea Exclusiv în România de la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro.

 

Găsiți Exclusiv în România pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania.

 

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Alături de prezentarea locurilor, cei interesaţi vor primi numeroase „ponturi”, de recomandat să le ai în buzunar, atunci când pleci la drum, de la „ajutoarele” lui Cristian Tabără: Dana Ştefănescu, Daniel Georgescu, Mihaela Căciuleanu, Tiberiu Ştefanescu şi Lorelei Mihală. În fiecare săptămână, câte unul dintre jurnaliştii TVR enumeraţi îl însoţeşte pe Cristian Tabără în regiunea în care se află unicatul european sau mondial, devenind „turist cu acte în regulă” şi testând pe propria piele atracţiile turistice ale zonei.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...