loader
Foto

Georgia sacra

„Cap compas” şi-a propus să iniţieze în Georgia un traseu configurat pe criteriul reperelor religioase. Ediţia s-a difuzat sâmbătă, 16 iunie, de la ora 15:00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Majoritari ortodocşi, dintru începuturi, având un profil etnic identitar aparte, oamenii locului au făcut din credinţă reazemul cel mai important.

Aici a fost centrul propovăduirii creştine şi locul în care credinţa în Biserica lui Hristos a fost proclamată religie de stat, în anul 337. Fortăreţele, bisericile şi mănăstirile acompaniază crâmpeie de cale.

Ananuri

De mai bine de 700 ani, fortăreaţa străjuieşte trecătorile şi drumul care duce spre capitala Georgiei. Loc al confruntărilor pentru apărarea ţării şi a credinţei, cetatea este o mărturie a evoluţiei specifice a societăţii în spaţiul georgian.

Cu certitudine, rolul unor asemenea fortificaţii era acela de a aduna laolaltă două dimensiuni simbolice esenţiale pentru Georgia - paza oamenilor şi a credinţei. Este unul dintre motivele pentru care în astfel de ansambluri monumentale se găseşte mai întotdeauna cel puţin o biserică.

(w882) Cap compas

Deşi relativ mică şi măsurată între zidurile din prezent, Ananuri este impresionantă prin simbolism. În interior se află două biserici din secolul al-XVII-lea, ambele închinate Fecioarei Maria.

Jvari

Pe dealurile din apropierea fluviului Kura, despre care geografii spun că ar fi graniţa între Europa şi Asia, întâlnim un loc unic. Mănăstirea Jvari este ridicată precum un memorial al credinţei.

(w882) Cap compas

În conformitate cu tradiţia, evanghelizarea ţinuturilor georgiene a fost făcută de Sfânta Nina care l-a convins pe regele Mirian al-III-lea al Iberiei să se creştineze. Ea a ridicat din lemn o cruce pe un altar care se afla pe locul unui templu păgân. Crucea devenind miraculoasă şi făcătoare de minuni a atras credincioşi de pretutindeni din Caucaz.

(w882) Cap compas

În anul 545 a fost construită Biserica Mică peste rămăşiţele crucii. Lăcaşul de cult din prezent este considerat Biserica Mare şi este construit la sfârşitul secolului al-VI-lea.

Svetitskhoveli

Este al doilea cel mai lacăş de cult ortodox al Georgiei după Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi. Locul de îngropare al cămăşii lui Hristos este cel mai venerat altar de cinstire din regiune. Structura actuală datează din 1029, însă spaţiul monahal şi-a început evoluţia începând din secolul al-IV-lea.

(w882) Cap compas

Svetitskhoveli este considerată pecetea culturală şi spirituală care a supravieţuit tuturor vicisitudinilor istoriei.

(w882) Cap compas

Vardzia

Sobră şi majestuoasă şi în egala măsură nobilă şi austeră, aşezarea săpată în stâncă este considerată unul dintre cele mai neobişnuite oraşe din lume. Regele George III a decis să ridice un lanţ de fortificaţii şi castele, odată cu oraşul subteran. În mănăstirea de sub pământ vieţuiau în vremurile de glorie aproximativ două mii de călugări. Peşterile au deschideri pentru acces pe toată lungimea promontoriului. Complexul urban şi monastic a fost edificat începând din secolul al-XII-lea.

(w882) Cap compas

Cronicarul persan Safavid Hasan Bey Rumlu descria Vardzia drept o minune a lumii, impenetrabilă, asemenea unui zid de apărare a lui Alexandru cel Mare. Se consideră convenţional că aici era frontiera între lumea musulmană şi cea creştină, fiind un oraş garnizoană.

(w882) Cap compas

Existau trei mii de camere care aveau la dispoziţie toate cele necesare unui trai civilizat, de la spaţii rezidenţiale şi până la zone comerciale şi de producţie. Din cele 3 mii au rezistat timpului doar 600.

Gremi

A fost capitala unui regat local numit Kakheti dar şi răspântie comercială pe drumul mătăsii. Oraşul din preajma cetăţii acoperea 40 de hectare. Perioada de glorie a aşezării a fost între secolele al-XVI-lea şi al-XVII-lea. Apoi au venit cuceritorii persani şi mai apoi otomanii. Capitala a fost mutată şi Gremi a rămas un simbol şi un popas la margine de drum.

(w882) Cap compas

Georgienii au ştiut dintotdeauna să preţuiască darurile aflate în calea lor şi să fie veritabili făuritori de civilizaţie şi mai ales de bunuri cu valoare perenă.

(w882) Cap compas

Aici înveţi că totul începe cu prima cărămidă - şi poate cu o rugăciune - şi mai apoi lespede peste lespede până se ajunge la piatra din capul unghiului. Te poţi regăsi în mirifica şi sacra Georgie de care te desparţi precum de un Ierusalim.

***

Vezi și articolul Răspântii georgiene.

Vezi şi Georgia, frumusețe fără frontiere.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) Titi Dinca

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...