loader
Foto

Eleganţă şi huzur în veacul fanariot

Cu blană de samur şi catifea orientală, costumele boierilor epocii fanariote cultivau stilul opulent al Orientului. Ce-a însemnat moda acelei perioade pentru societatea românească? Răspunsul, duminică, 3 martie, la TVR HD, de la ora 20.50.

 

Secolul al XVIII-lea a fost secolul unei dezvoltări extraordinare a Bucureştiului. O perioadă pitorească, plină de culoare, frământări şi căutări. Din cauza domniilor fanariote, acest secol este privit în mare parte ca o perioadă neagră a istoriei noastre, pentru că tot ce a venit din Fanar a fost criticat şi blamat. Eleganţa boierilor, huzurul şi opulenţa domnitorilor contrastau cu sărăcia restului populaţiei.

Dar bunăstarea claselor privilegiate a dus la ridicarea unor clădiri impunătoare, şcoli şi spitale; arhitectura, cultura şi învăţământul au progresat, iar moda a ţinut pasul cu vremurile. Sau invers.

(w882)

Maria Camelia Ene, istoric şi critic de artă la Muzeul Municipiului Bucureşti a fost fascinată de cele peste 100 de costume de patrimoniu care se află la Muzeu şi aşa s-a născut volumul „Moda în Ţara Românească în secolul al XVIII-lea şi în prima jumătate a secolului al XIX-lea”. Iar concluzia este că, într-adevăr, secolul al XVIII-lea este unul strălucitor şi pe nedrept marcat doar de evenimente tragice.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Exponatele de muzeu nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”,spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...