loader
Foto

Galerie foto

Dumitru Constantin Dulcan şi acurateţea argumentului ştiinţific

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, a continuat şi în această sâmbătă, 13 februarie, când ne-am revăzut cu Dumitru Constantin Dulcan, medic primar în neurologie, filozof şi scriitor. De la ora 9:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

În dimineaţa de 13 februarie stăm de vorbă la Mic dejun cu un campion cu unul dintre cei mai emblematici cercetători români, prof. univ. dr. g-ral (r) Dumitru Constantin Dulcan – medic primar în neurologie, filozof şi scriitor în egală măsură. El sondează, la propriu, corpul uman, şi, este convins cu asupra de măsură - demonstrând cu argumente ştiinţifice indubitabile - că materia şi spiritul formează un tot unitar.

S-a făcut remarcat în 1981, prin publicarea unei cărţi redutabile, Inteligenţa materiei, apărută la Editura Militară, care a stârnit o adevărată „revoluţie” în domeniu. Apăsarea epocii în care a văzut lumina tiparului, coincidenţa apariţiei acesteia odată cu scandalul Mişcării Transcedentale, cenzura, toate acestea au făcut ca această lucrare inovatoare, să nu se bucure în epocă de atenţia cuvenită la nivelul importanţei cruciale pe care o aveau cercetările neurologului Dumitru Constantin Dulcan.

Dacă sorţii ar fi fost atunci de partea sa, cu siguranţă, cercetările pe care le-a făcut şi lucrările ulterioare ar fi marcat o răscruce în cercetările în domeniul neurochirurgiei şi terapiei psihiatrice. Pofta sa de a scrie a fost astfel mult diminuată – aşa cu el însuşi a recunoscut.

Dar, după evenimentele din decembrie 1989, cărţile sale au fost retipărite, au apărut şi altele noi, precum: Somnul raţiunii, În căutarea sensului pierdut şi Mintea de dincolo. Inteligenţa materiei a devenit un adevărat best-seller aflat acum la a treia reeditare. Valoarea şi succesul ei s-au concretizat prin acordarea, în 1992, al premiului pentru filosofie Vasile Conta de Academia Română.

„M-a impresionat mult invitatul nostru din această dimineaţă. Cu un firesc dezarmant, cu acurateţea argumentului ştiinţific şi cu soliditatea unei vaste culturi, profesorul şi medicul Dumitru Constantin Dulcan este, fără îndoială, un specialist şi un om care vorbeşte cu responsabilitate asumată despre un viitor care nu ne mai aşteaptă, care nu ne mai îngăduie”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

 

Pentru că, dincolo de maturitatea vârstei şi experienţei sale, Dulcan vorbeşte despre o actualitate presantă: tarele societăţii contemporane au o reflectare directă în personalitatea şi starea de sănătate a comunităţii umane.

Într-un număr impresionant de lucrări ştiinţifice, monografii, articole, tratate medicale dar şi literar-filozofice, el demonstrează lucruri simple şi complexe, în aceeiaşi măsură: universul în unitatea sa înseamnă şi materie, şi spirit, o inteligenţă superioară guvernează fiinţele şi energiile, reacţia declanşează o contrareacţie imediată, suntem într-un secvenţă esenţială al existenţei omenirii, depinde de noi felul în care vom putea trece de acest moment grav, nu ne putem sustrage consecinţelor globale ale gândurilor şi acţiunilor noastre, stresul ne omoară, boala se induce, trebuie să devenim conştienţi de influenţa noastră, pozitivă sau negativă, trebuie să schimbăm ceva în noi, la nivel mental – într-un cuvânt – suntem interdependenţi.

Cursurile sale sunt urmărite de zeci de studenţi şi de oameni foarte interesaţi de cercetările în domeniu. Este foarte apreciat, iubit, invitat la emisiuni de radio şi televiziune, acordă interviuri pentru diferite publicaţii din ţară şi din străinătate. Pentru că, profesorul Dulcan este conectat în continuare, în lumea ştiinţifică la toate noutăţile care apar în zona sa de interes şi de competenţă.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 13 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 16 februarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 19 februarie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

 

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...