loader
Foto

Galerie foto

Din America, înapoi acasă pentru a-și ajuta semenii

Duminică, 9 octombrie, la „A doua emigrare” ne reîntâlnim cu Ștefan și Marius, un medic și un informatician, care au lăsat Statele Unite ale Americii pentru a fi mai aproape de țara lor natală. De la ora 12:30, la TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

Ediția a fost difuzată în premieră în ianuarie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+.

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

În prima parte a emisiunii îl cunoaștem pe Ștefan Mindea. El a plecat de la vârsta de 4 ani și jumătate în America unde a absolvit medicina, devenind, la doar 36 de ani, cel mai tânăr Director al Secției de Neurochirurgie a Spitalului Universitar de la Stanford. A fost votat timp de cinci ani între primii cinci neurochirurgi de la Stanford.

Specializat în neurochirurgie mini-invazivă, a avut ocazia să constate că în România este nevoie de medici care să poată trata pacienții așa cum ar fi tratați peste hotare și a decis să revină acasă împreună cu soția lui și cu cei cinci copii.

Dar întoarcerea în România nu a fost un un lucru ușor. Pentru că, deși absolvise una dintre cele mai importante universități de profil din lume, a durat aproape un an până când a primit dreptul de liberă practică în țara lui natală. Acum el opereaza pacienții folosind tehnica revoluționară pe care a adus-o în România, se luptă să înființeze o clinică la Constanta, unde acest tratament să fie și mai accesibil celor în nevoie și slujește, ca diacon, la biserica „Sfânta Maria" din Constanța.

Al doilea personaj al ediției din 17 ianuarie vine tot din SUA. Marius Leordeanu a plecat și el în America pe când avea 20 de ani. S-a întors de acolo cu un doctorat în robotică absolvit la Carnegie Melon University. A lucrat câțiva ani la Google. L-au readus în România atât dorul de țară cât și dragostea unei fete și convingerea că în țară are multe de oferit celor care aleg să locuiască aici.

Acum, la 32 de ani, este cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, scrie poezii și se implică, neobosit, în proiecte care au menirea de a transfoma România într-o țară mai civilizată și, de ce nu, chiar mai frumoasă.



Jurnalist : Aziza Micu

Realizator : Monica Nicolescu

***

Emisiunea „A doua emigrare poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...