loader
Foto

"Descălecaţi în Carpaţi": o nouă serie începe la TVR 1

"Descălecaţi în Carpaţi – Colț de rai cu natură și cai", seria realizată de Răzvan Petrişor,  începe un nou sezon vineri, 30 iunie,  la ora 22.00 la TVR 1. Episodul 1 poate fi urmărit sâmbătă, 1 iulie, la ora 14.30 la TVR HD şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

CAII, LA PUTERE!

A-drona-lină avem ! Cât să ajungem, cu viteza înaripatului Pegas, la Herghelia Beclean. Pe Someș.

(w882) drona

Atelajele cu cei mai buni driveri din România și cai-putere, mulți prăsiti în herghelii de stat, abia așteaptă comanda start! Le dăm deja nota 10!

Public este, căci e spectacol de poveste! Doar frunzele-s de la căldură vlăguite...Cupele, la fel de galbene, dar lustruite, vor fi înmânate de aurita campioană olimpică Camelia Potec.

(w882) cai cupe

Pentru prima dată, la concursul găzduit de Herghelia Beclean s-au înscris și concurenți ponei.

Pe cei mai cei dintre ponei: huțulii crescuți la Herghelia Lucina. Talie joasă, sub un metru cincizeci, dar destoinici si voinici.

Sunt la începutul carierei într-ale sportului cu atelaj, disciplina cu 31 de ani de tradiție în România. Ei au de concurat, astăzi, la Beclean, și cu lipițanii, cei mai buni cai-atelajiști.

(w882) Atelaje ia

Munca multă se vede la prima probă:  dresajul. Driverul trebuie să arate că transmite cailor, fără să folosească biciușca, schimbările de viteză, de mers și de direcție de parcă s-ar simți unii pe alții de-o viață...sportivă! Rezumată în 5 minute de impulsie, acuratețe, relaxare și ritm.

A început maratonul, a doua probă a unui concurs de atelaje! 15,7 kilometri, din care 5 cu alură liberă pe drum de țară și maxim 15 km pe oră. Apoi, la pas un kilometru. Iar ultimii opt prin tot atâtea obstacole.

Se mai îndoiește cineva că specia umană ar fi cunoscut triumful fără ajutorul calului? Periilor din basme transformate în păduri de nepătruns pentru feți frumoși călare le-au luat locul la maraton piedici din lemn, cauciucuri, fân sau apă.

(w882) copac

Efortul intens, la peste 40 de grade la soare, nu-i scoate din hățuri pe autohtonii lipițani, noniuși si huțulii prăsiti în hergheliile de stat.

Doar caii de import, vezi calul de sport olandez -  adevărat, fățoși la port -  au de furcă, rău, cu dogoarea verii. Cel care şi-a transformat atelajul în vehicul de curierat pentru 3 cupe de loc unu a fost maestrul emerit al sportului Rakoczi Gergo. Conducătorul Clublui Hipic Romsilva, echipa hergheliilor de stat din România.

Concluzia, la final de etapă pentru Campionat Național de atelaje cu doi cai, va fi rostită, la botul calului, de un fost campion mondial la atelaje, germanul Detlef Bohlmann.

(w882) campion

REZERVAT: NATURA

Pescărașul albastru este racheta aer-apă-aer în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Iar apa e azurie, mai ceva ca pe Coasta de Azur, la Ochiul Bei, parte din aria protejată Cheile Nerei – Beușnița.

TRUNCHI ȘI SUFLET

România e sinonimă cu armonia. Hărăzită ne e țara, cu munți plini de viaţă. La umbra pădurii curg ape repezi. Ca și oxigenul din frunze sau ozonul din con, și ele sunt vitale pentru ecosistem, pentru specia umană. Depind din ce în ce mai mult de ajutorul silvicultorului, care le repopulează cu păstrăv. Născut și crescut în cele 33 de păstrăvării administrate de Regia Națională a Pădurilor, unele înființate acum mai bine de un secol.  1 milion de puieți sunt născuți și crescuți în aceste ferme piscicole de elită pentru repopularea anuală a apelor de munte.

Producător Răzvan Petrişor

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR +, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...