loader
Foto

Galerie foto

„Concertele Enescu”: săptămâna titanilor Vivaldi, Bach şi Mozart

Din 13 ianuarie, seria „Concertele Enescu” aduce pe micile ecrane recitalurile susţinute la Ateneul Român.  Acestea pot fi văzute de luni până vineri, la ora 13:00, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Săptămâna începe cu muzicianul Cameron Carpenter, unul dintre cei mai cunoscuți organiști din lume. Carpenter este primul artist nominalizat la un premiu Grammy, după ce a înregistrat albumul „Revolutionary Etude", iar la TVR 2 şi TVR HD vom asculta Studiu după Preludiul din Suita nr. 1 pentru violoncel în Sol Major BWV 1007 şi Preludiu şi Fuga Nr. 15 din Clavecinul bine temperat (lucrări ale compozitorului Johann Sebastian Bach), dar şi Sonata Re Major, KV 284 a lui Mozart.

Marţi, 14 ianuarie, de la Ateneul Român vom asculta Studiu in Do diez Minor, op. 10 nr. 4 (Frederic Chopin) şi Trio Sonata in Sol Major, BWV 1039 de compozitorul Sebastian Bach.  Mai mult, Carpenter ne va oferi o mostră a măiestriei sale printr-o serie de improvizaţii şi a bis-urilor care au fost oferite în timpul concertului din septembrie 2013.

Pe 15 ianuarie, miercuri,  ansamblul Europa Galante va interpreta cinci compoziţii pentru orchestră de coarde şi bas continuu ale italianului Antonio Vivaldi.

Europa Galante a fost fondată în 1990, după ce Fabio Biondi - actualul director muzical - voia să formeze un ansamblu care să poată interpreta muzică barocă, dar să aibă şi un repertoriu din aria muzicii clasice.  Europa Galante are o structură care diferă de la concert, la concert şi interpretează des muzică de cameră, cum ar fi sonatele pentru coarde ale compozitorilor italieni din secolul al XVII-lea.

Repertoriul ansamblului cuprinde opere precum Agrippina şi Imeneo (Handel), Bazajet, Ercole sul Termodonte (Vivaldi) şi multe alte compoziţii instrumentale din secolul al XVIII-lea. Mai mult,Europa Galante este cunoscută pentru maniera pură cu care a interpretat lucrările lui Alessandro Scarlatti, cum ar fi oratoriile (Maddalena, La Santissima Trinita) sau serenadele (Clori, Dorino e Amore)

Joi, 16 ianuarie, Europa Galante continuă acest laudatio muzical pentru opera lui Vivaldi şi, de la ora 13.00, vom asculta printre altele: Uvertura la opera „Ercole su’l Termodonte” , RV710; Simfonia “Griselda” – partea I; plus alte cinci concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi bas continuu.

Vineri îl vom asculta pe Mozart, în interpretarea Orchestrei de Cameră din Lausanne, aflată sub bagheta dirijorului Christian Zacharias. Printre lucrările alese de ansamblul elveţian se află:  Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră, în Mi bemol Major şi Concertul nr. 15 pentru pian şi orchestră în Si bemol Major.

Christian Zacharias – dirijorul orchestrei – s-a făcut remarcat pe scena muzicală internațională ca pianist, însă a preferat să exploreze universul muzicii și din postura de dirijor.

S-a lansat în cariera de dirijat în 1992, când a debutat cu Orchestra Suisse Romande, iar de atunci a colaborat cu cele mai prestigioase orchestre din lume. Pe continentul american a debutat în 2000, alături de Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, având reprezentanții în același an cu Seattle Symphony Orchestra și National Symphony Orchestra.

Din 2000, Zacharias este dirijorul principal al Orchestrei de Camera din Laussane, directorul artistic al Festivalului Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona și dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Göteborg.

FOTO CREDIT Cameron Carpenter: Andrei Gîndac

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...