loader
Foto

Castele, pictură și marionete - lecțiile "Teleenciclopediei"

"Teleenciclopedia" de vacanță ne-a invitat la noi "lecții" sâmbătă, 20 iulie, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+, de la ora 18.30. Sumarul ediției ne-a deschides file despre arte și științe naturale.

 

* Diego  Velazquez – Las Meninas

Sub tablourile din fundal, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.” –  remarca filosoful francez Michel Foucault.

(w882) Velazquez

Podişul Deosai

În Deosai, al doilea podiş ca altitudine (4.114 metri), după Chang-tang (Tibet), prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor, folosiți drept combustibil, împiedică refacerea vegetaţiei. Răspunderea salvării și protejării „Tărâmului Uriaşilor” aparține, în primul rând, autorităţilor şi locuitorilor din Gilgit-Baltistan.

(w882) deosai

* Constructorii de castele

Castelele europene au început să capete înfățișarea familiară nouă abia în secolul al XI-lea. Cele timpurii, din lemn şi pământ – dispărute demult– erau înălţate pe movile naturale sau artificiale, denumite motte. În mijloc aveau un turn de observaţie, iar de jur-împrejur un șanț adânc şi un zid din pământ.

Până la Cucerirea Normandă din 1066, anglo-saxonii nu deţineau castele, nici cai de luptă.

(w882) castel pe

* Despre jucării. Marionetele

Odinioară, păpuşile personificau spirite şi zeităţi, iar oamenii le idolatrizau. Marionetele au avut un succes enorm, odată cu apariția lor în Italia, la mijlocul secolului al XV-lea.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.