loader
Foto

Cap compas: Însemnări din Grecia

Echipa Cap Compas ne invită să călătorim în nordul Greciei. Expediţia este programată pentru 29 decembrie, de la ora 15:30, pe TVR 2 şi simultan pe TVR HD.

 

Tracia din antichitate se dezvăluie în zilele noastre cu monumente clasice, cu obiceiuri locale, cu moşteniri lăsate din tată în fiu în ceea ce priveşte îndeletnicirile locale şi mai ales cu o ofertă generoasă pentru turişti.

Un timp petrecut între munţi şi mare, unde acel fugit ireparabile tempus are un rol mobilizator.

Notorietatea contemporană a insulei Samotrake vine din turismul practicat aici. Plajele şi facilităţile de cazare, precum şi puzderia de taverne tradiţionale constituie atracţii pentru mii de turişti. Mulţi români îşi îndreaptă atenţia spre aceste locuri datorită unor distanţe relativ scurte între frontierele ţării noastre şi regiunile nordice ale Greciei. Ca aproximare, adunând orele de mers cu autoturismul cu cele aferente trasportului pe ferry boat, în aproximativ 10-12 ore se poate ajunge din capitala României până în aceste locuri. Localităţi mici, precum Therme, sunt prin definiţie aşezări ale ospitalitatii. Hoteluri şi pensiuni pentru toate gusturile şi buzunarele devin în plin sezon arhipline. Apele termale şi micile cascade sau lacuri sunt precum fire ale Ariadnei în ţinutul muntos şi împădurit. Mulţi afirmă că Samotrake este unul dintre puţinele locuri din Europa în care energii benefice compensează stresul unui veac prea încins de tehnologizare. Practicarea tehnicilor yoga sau a diferitelor metode de meditaţie se constituie într-o graniţă nevăzută între oamenii care aleg aceste opţiuni şi tumultul cotidian.

(w882)

Deşi insula are doar aproximativ 180 kmp, fiecare incursiune dinspre mare spre interior înseamnă o experienţă memorabilă.

Cascada ucigaşă este vizitată de mulţi turişti. Rar, dar în chip năvalnic, torenţii pot veni de pe munţi rostogolind spre mare stânci de mărimea unui mic autoturism. Malurile înalte pot asigura protecţia necesară în caz de nevoie. Unii drumeţi aleg să parcurgă doar prima etapă a traseului, cea până la cea mai importantă cascadă. Căderea de apă de la aproximativ 30 m înălţime nu poate fi observată din căuşul prin care se scurge fiind ascunsă într-un soi de potcoavă conturată de munte.

(w882)

Cei aproape 2600 de locuitori ai insulei sunt aşezaţi în câteva oraşe mici şi în cătunele care au câte 20-30 de gospodării cochete. Dintotdeauna au avut un trai bun datorită resurselor naturale, a climatului şi a vecinăţii cu marea.

Chora este capitala administrativă. Un orăşel ale cărui case sunt aşezate pe gradenele unui amfiteatru natural. Ceasornicul deapănă timpul între albastrul cerului,  al contururilor ferestrelor şi albul zidurilor. Se simte de la primii paşi că localitatea este o atracţie turistică.

Satul, al cărui nume comun care înseamnă îndeobşte loc sau spaţiu, a devenit în lumea grecilor, prin resemnatizare, oraşul-capitală; Chora este precum o carte poştală găsită în sipetul bunicilor.

Bunăvoinţa oamenilor şi abundenţa produselor artizanale, dar mai ales un fel de tihnă tainică, precum aceea a locurilor prin care ajungi de câteva ori în răstimpul unui sejur, adaugă Chora drept destinaţie sine qua non în insulă.

(w882)

Fortăreaţa din Chora a fost construită între anii 1431 şi 1433 de către nobilul Palamedes Gattiluso originar din Genova. Familia acestuia avea legături strânse cu împăraţii bizantini şi în special cu Ioan al V-lea Paleologul. Castelul şi turnurile de apărare erau menite să apere de inamici, dar odată cu căderea Constantinopolului a fost stăpânit în diferite perioade de turci, de veneţieni sau de ruşi până la intrarea insulei în componenţa statului modern grec în 1912.

Spaţiile montane sunt şi exemplificare a felului de a fi al oamenilor acestui colţ de Tracie … iubitori de viaţă şi paşnici, binevoitori cu oaspeţii, gospodari şi oneşti, ducând un trai adaptat mai degrabă nevoilor comunităţii decât necesităţilor personale.

Templul marilor zei este un sit arheologic imens şi sunt necesare aproximativ 3 ore pentru a fi vizitat pe îndelete. Aristofan, Platon şi chiar Herodot menţionează acest ansamblu panelenic accentuând importanţa sa în Grecia clasica.

(w882)

Perioada elenistică urmată de cea romană au însemnat epoci de înflorire. Oameni de rând, nobili şi chiar regi se apropiau de zona sacră pentru a participa la rituri iniţiatice şi anumite mărturii confirmă faptul că însuşi regele Alexandru cel Mare ar fi participat la misterele de aici. Undeva în zona superioară a sitului se află locul unde a fost descoperită statuia zeiţei Nike, care este expusă în prezent la Muzeul Louvre din Paris. Templul are ceva tainic şi sunt mai multe zone dedicate unor ritualuri şi celebrări sau adoraţiei unor zei  sau destinate adunării participanţilor la ceremonii şi reprezentaţii.

Vizitatorii au ocazia să intre în arealul mai multor civilizaţii care s-au succedat aici.

Insula este legată organic de templu şi de faimoasele mistere cabiriene. Era locul central al cultului marilor zei chtonieni cu rituri de iniţiere al căror scop era să devii pios drept şi cu respect faţă de înaintaşi.

Identitatea divinităţilor adorate aici este enigmatică, iar cabirii sunt numiţi simplu mari zei.

Kamariotissa este precum un oras intersecţie. Toate drumurile se întâlnesc aici şi de aici se merge atât spre ţărmurile răsăritene sau apusene, dar şi spre continent. Ca orice oraş-port are un farmec aparte. Un du-te-vino cumpănit cu nelipsita siestă de la orele prânzului te face să crezi că în această aşezare te afli de fapt în două oraşe diferite. Ba este animat când se face de ora prânzului sau a cinei sau când sosesc vapoare…ba aproape adormit într-o aşteptare continuă până la ceasurile înserării când se aglomerează brusc de nu şti cum şi de unde.

În partea continentală a provinciei Evros se află un fel de prelungire a stării de spirit din spaţiile insulare. Ansamblul sitului de la Mesemvria devine ad hoc o veritabilă sesiune de cunoaştere a diferitelor expresii care compun suma din care se poate descifra o experienţă de excepţie a umanităţii. Surprinde şi în zilele noastre inventivitatea celor din antichitate care foloseau amfore aşezate sub pardoseală pentru a răcori aerul din incinte. În limbajul contemporan i-am spune aer condiţionat. Apa din vase asigură umiditate şi confort. Se văd vag urme ale sanctuarelor dedicate zeiţei Demeter sau lui Apolo care evidenţiază importanţa legăturii între zei şi oameni. Chiar dacă această relaţie era imaterială, cu siguranţă mărturiile sunt în primul rând materiale.

(w882)

Grecia este indubitabil fondatoare de act civilizator peren prin diferite etape ale evoluţiei civilizaţiei.

Perioada înfloritoare a oraşului a fost între cel de-al V-lea şi al IV-lea secol înaintea erei creştine. Declinul cetăţii a început odată cu stăpânirea macedoneană şi cea romană târzie. Ultimele mărturii legate de locuirea acestui spaţiu sunt din veacul al VI-lea după Hristos.

Deloc surprinzător pentru lumea grecilor, plajele sau zonele de relaxare poartă adeseori nume de sfinţi ortodocsi. Agia Paraskevi este un exemplu. Nu este greu de întrevăzut ca Tracia grecească şi Evros ca gazde îşi asumă cu responsabilitate grija faţă de vizitatori.

Un sentiment de libertate poate asemănător cu cea din anii 60 ai secolului trecut se desprinde din felul de a fi al celor ajunşi aici.

Zone vaste sunt amenajate ca loc de recreere pentru localnici şi pentru vizitatori devenind în orice sezon prilej de sărbătoare a trupului şi de bucurie a ochilor. De la evaluarea la justa valoare a unor asemenea spaţii ambientale şi până la metamorfoza în spaţii de interes turistic nu a fost un drum uşor. Turismul de familie este o componentă care se insereaza firesc în acest mediu. În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai mult despre aceste destinaţii ca fiind excelente oaze balneare, locuri de relaxare şi câteodata paradis al activităţilor sportive cu valenţele aferente ale unui turism durabil într-un ambient natural lipsit de aglomeraţie şi de poluare. Plaja Agios Gheorghios este o continuare ca atmosferă şi se completează prin alte tipuri de facilităţi aflate la căţiva paşi. În paradigma unei altfel de explorări, turiştii caută să se bucure de fiecare clipă oferită de acea Grecie aflată departe de urbanism de spa sau de all inclusive. Este poate alternativa sau, pentru cei mai mulţi, completarea unei vacanţe depline.

Alegerea unui hotel cu multe stele poate fi alternativa aflată în apropiere de plajele celebre ale regiunii.Un plus de confort completat cu servicii ireprosabile cu spa si cu provocări gastronomice de top se adresează unei alte categorii de public. Insă, sintetic vorbind, cam toţi au aceleaşi desfătări.

Creştinismul a ajuns aici din timpuri apostolice şi a existat o perioadă de înflorire în timpurile bizantine. Nu trebuie uitat că Sfântul Pavel a trecut şi prin Samotrake, dar şi prin aceste locuri în drumurile sale misionare spre Macedonia.

(w882)

Mănăstirea Sfânta Fecioara Maria din Evros este la doar câţiva kilometri de satul Makri. Aşezământul a fost fondat în 1978, dar a devenit funcţional în 1983. Biserica veche este în curtea interioară a mănăstirii şi este înconjurată de spaţii care au diferite rosturi în viaţa cotidiană a călugăriţelor. Arhitectura aduce puţin cu formele bisericilor din Nordul Africii şi din Santorini. O căldura firească însoţeste paşii fiecărui pelerin. Mănăstirea a devenit un loc în care păşesc mulţi vizitator, mai ales în zi de hram la sfârşitul lunii august.

Ceea ce vezi la început sau ceea ce cunoşti la capăt de drum nu sunt simple coperţi ale unei călători, ci compoziţii ale constituirii unui tot ambiental şi social şi mai ales mărturii pentru înţelegerea tărâmurilor Traciei. Cu puţină imaginaţie se poate merge în trecut şi obiectele răspund prezent la chemarea care înseamnă aici cunoaştere.

Muzeul etnologic din Alexandropoulis a apărut şi funcţionează ca o instituţie privată. Este o initiaţivă gestionată prin fundaţia Niarchos, iar proprietarii doresc să evidenţieze un patrimoniu care altfel riscă să fie uitat sau să rămână ascuns departe de privirea şi sufletul oamenilor. Notorietatea muzeului a crescut începând de la fondarea sa din 2001, iar în anul 2015 a primit premiul european al muzeelor drept recunoaştere faţă de contribuţia adusă la edificarea identităţii locale.

(w882)

Promovarea valorilor Traciei este dezideratul principal al muzeului, iar activităţile complementare de ordin educaţional au devenit o constantă prin care sunt conectate cunoaşterea cu tradiţia.

Alexandropoulis pare că renaşte permanent oferind de fiecare dată ceva demn de a genera admiraţie pentru cei care ajung.

Oarecând un modest sat pescăresc, Alexandropoulis este unul dintre cele mai tinere spaţii urbane ale Greciei. Cătunul de odinioară care se numea Dedegaci, ceea ce se tălmăceşte din limba turcă - arborele sub care meditează un bătrân înţelept - se află în zilele noastre într-o dinamică armonioasă.

(w882)

Îsi petrece vremurile oraşul în crucea vânturilor, de când se măsoară timpul pe aceste ţărmuri. Un permanent aer de prospeţime se strecoară tiptil pe străduţe, parcă pentru a se aduna într-o tainică întâlnire în centrul oraşului.

La capăt de drum, farul, inaugurat în anul 1880 şi care este asociat vizual cu acest port, reaminteşte călătorului că aici poate fi liman final al unui drum sau punctul zero pentru un nou început de cale.

Undeva în apropiere, apele din Marmara se întâlnesc prin Dardanele cu Mediterana. Lumile se amestecă şi valurile poartă mai departe istorii şi crâmpeie de amintiri...

FILM.TVR.RO

Logo

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...