loader
Foto

Cap Compas: Grecia dincolo de darurile mării

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la TVR 2 și TVR+, de la ora 12.30, echipa Cap Compas propune o altfel de incursiune în Grecia pe o axa care începe din Nord Estul extrem al țării și se termină la Muntele Athos.

 

Un parc național poate fi perceput drept un început atipic pentru un traseu în Grecia.

Prin regiunea Thracia cei mai mulți trec îndreptându-se în grabă spre plajele însorite sau spre frontieră cu Turcia. Delta Evros are 185 kilometri pătrați și are statut de arie protejată din 1974. Este un important bazin de apă dulce în care vin peste 300 specii de păsări în timpul iernii. Aprilie și mai înseamnă perioada migrațiilor când se adună sute de mii de păsări.

(w882) Delta Evro

Prin preajma trecea Via Egnatia și încă din al doilea secol al erei creștine împăratul Traian a ridicat un oraș care avea toate componentele civilizatoare începând de la agora și biblioteca și terminând cu băi publice. Traianopoulis se află în calea armatelor care mergeau spre Dacia prin sudul Europei. Ruine ale băilor termale din epoca otomană de la Loutra se văd și în zilele noastre.

Aici întâlnim un tărâm al zămislirii și alt ambient grecesc decât cel cu care suntem obișnuiți. A privi natură nu înseamnă numai a o prețui ideatic pentru că fluviile sunt cai de comunicare și izvor de viață pentru dăinuire.



Vărsarea în mare a unui fluviu este un fel de geneză … capătul unui univers lacustru și începutul altuia. Farul din Alexandropoulis este asocierea picturală cu acest oraș tânăr al Greciei care până la începutul veacului al 19 lea a fost doar un simplus sat. Doar 40 de kilometri despart Alexandropoulis de granița cu Turcia. Spiritul Greciei autentice se simte mai ales pe la orele prânzului când obloanele stau închise pentru obișnuită pauză de la amiază. Seară însă străzile devin vibrante la  terase și taverne se adună tineri și vârstnici iar pe alei și în preajma promontoriului se perindă turiști veniți din stațiunile aflate în apropiere sau cu rost de îmbarcare spre minunată insula Samotrake.

(w882)

Echilibrată și armonioasă atât în exterior, ca proporții, cât și în interior catedrala orașului este închinată Sfântul Niolae care este în mod tradițional protectorul navigatorilor și pescarilor. Are o vechime de 120 de ani și a fost concepută de arhitecți care au venit din Constantinopole și construită din fonduri strânse prin contribuție publică.

(w882) Alexandrop

Colinele din preajma orașului Alexandropoulis se continuă domol precum un șnur însăilat cu plaje și sate tradiționale. Prin apropiere pe undeva peștera ciclopilor aduce preț de o clipă în memorie personaje precum gigantul Polifen și Ulise și legendare evenimente din epopei homerice.

Urmând linia țărmului, cătunul pescăresc Makri se descoperă că o plăcută surpriză. Diminețile animate cu pescari care aduc plasele din larg se continuă cu rânduieli asemenea unor ritualuri. Aria dinspre vest a orașului Alexandropouli înseamnă multe plaje și complexuri hoteliere. Cazare, plajă și vacanțe pentru toate gusturile și tipurile de buget.

(w882) Makri 2

Mulți aleg pentru un confort sporit locuri de referință pe harta turistică a Greciei a căror faima a ajuns de multe dincolo de frontiere și pe care motoarele de căutate pe internet le listează în primele rezultate.

O continuare firească a portului de la Makri se regăsește aici în miezul unei zile de vara că oferta culinară. Nu este un simplă demonstrație culinară ci poate fi și o sărbătoare a aromelor și gustului. Pentru noi este un soi de rămas bun de luat de la Alexandropouli.

(w882) Makri 1

Într-o livada care se află la doar câțiva kilometri de Alexnadropouli și furnizează măsline pentru o mică afacere de familie se află peste 100  măslini seculari. Arborii leagă generații ale familiei Kelidis. Uleiul de măsline este denumit și aur verde însă tezaurul lor înseamnă îngemănarea unor vieți care se numără în zeci de ani cu alte vieți care se numără în sute de ani.

(w882) Maslini Ky

Și în cele din urmă poți spune că familia e nu numai din oameni ci și din acești minunați arbori care aduc un strop de prosperitate notorietate și mai ales produse naturale într-o lume aproape răvășită de tot felul de lucruri contrafăcute.

(w882) Maslini Ky

Aproape de Komotini spre vest se continuă drumul în lumea produselor organice și chiar în cea a mitologiei. Frații Melina și Vasilis au moștenit de la tatăl lor o podgorie. Și numele Kykones ne duce tot în lumea lui Homer care evocă anticul trib ce trăia în acest locuri cu milenii în urmă. Podgoria este înființată începând din 2004 pe pământul vechiului Kikones iar știință păstrării și imbutelierii vinului de calitate înseamnă continuă perfecționare și experimentare. Pogdoria și producția acesteia au primit peste 20 de premii în foruri de specialitate iar principalul vin poartă numele Maron …regele antic al tribului Kykones.

(w882)

Halkidiki este zona arhicunoscută că destinație turistică prin cele trei peninsule care alcătuiesc acel trident al Greciei care pătrunde adânc în ape egeene. A nu găși nici un strop de vin într-o podgorie devine surpriză cu care se poate confruntă oricare vizitator.

Afacerea cu frunze de vită de vie a fost generată pe de o parte din pasiunea Marianei Kazakis de a prepară mâncăruri cu produse organice iar pe de altă parte de o severă scădere a cererii de struguri pe piață internațională care era inițial targetul acestei podgorii. Dezvoltarea turistică a regiunii Halkidiki a început relativ târziu … prin anii 50 ai scolului trecut pentru turiștii greci existând un veritabil boom în anii 70 când austriecii și germanii au descoperit locurile.

(w882)

Mică insula Ammouliani este o destinație aparte. Aflată între peninsula Athos și Sithonia Amoulianni este un spațiu în care deși la prima vedere vizită se poate consumă în câțiva pași are suficient de multe de oferit pentru a petrece zile bune aici. Câteva hoteluri mici mult bun gust în amenajarea spațiului pensiuni și restaurante o piață centrală cu primăria și biserica și dintre cei aproape 600 de locuitori ai insulei majoritatea locuiesc aici și au indeletinici legate de turism sau de pescuit. Insula este furnizor de pește proaspăt pentru o zonă înconjurătoare semnificativă.

(w882) Insula Amm

De-a lungul insulei ai de mers 5-6 kilometri în timp ce dacă o traversezi de la vest la est sunt maximum trei kilometri în segemntul cel mai lat. Fermecătoare golfuri care au rămas așa cum le-a lăsat mama natură pot fi locuri ideale pentru plajă. Insula are mai multe plaje cu nisip și avantajul că apele se adâncesc treptat astfel încât la zeci de metri buni de țărm marea nu trece de un stat de om. Turismul orientat spre familii cu copii este bine articulat de la ceea ce înseamnă cazare până la relaxare. Ici colo case de vacanțe sau vile mici care pot fi închiriate completează aria aflată dincolo de așezarea din port. Locuri de campare în mediu natural fără multe pretenții însă cu multă libertate aduc un plus de pitoresc.

(w882) Insula Amm

Peninsula Athos este împărțită în două … prima secțiune accesibilă tuturor este deschisă turismului iar a două secțiune este teritoriul spațiului monastic autonom cunoscut sub numele de muntele Athos.

(w882) Muntele At

Zilnic din portul turistic de la Ouranopolis pleacă în croaziere de câteva ore zeci de ambarcațiuni. Este pentru mulți o ocazie unică de a se putea apropia de mănăstirile atonite se de a cunoaște frânturi prețioase din istoria de peste 1000 ani a acestora. Există și croaziere care pot dura până la 7-8 ore și care oferă posibilitatea unui tur complet al peninsulei însă cele mai la îndemână sunt croazierele de patru ore în care pot fi admirate mănăstirile și schiturile de pe țărmul apusean.

(w882) Ouranopoli

Pământul este sub picioarele noastre şi-l călcăm spunea  Nikos Kazantzakis. Însă cerul este în noi completă cu tărie același scriitor. Până la urmă cerul pământul apele și oamenii compun acea Grecie inconfundabilă pe care de fiecare dată o poți descoperi altfel și pe care fiecare om o poate povești într-alt chip.

Ediția este difuzată la TVR HD sâmbătă de la ora 14.00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, vorbim despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.