Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
Cap compas: Călătorie în Cipru
Miercuri, 08 Martie 2017
Duminică, 12 martie, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, am vizitat o fermă unde se prepară brânza halloumi, specialitatea cipriotă nelipsită de la orice masă.
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Cap compas, Cipru
Alte legături
Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Aproape oriunde ai merge în Cipru, poţi fi sigur că păşeşti pe o fărâmă din trecut. Veţi descoperi aşezări străvechi, rămăşiţe ale vastelor regate, domenii romane şi Biserici bizantine, castele ale cruciaţilor şi fortăreţe veneţiene magnifice.

Satele cipriote sunt minunate în orice moment al anului. Vara devin oaze răcorite de curenţii de aer din munţii Trodos, iarna te poţi retrage într-una dintre tavernele specifice, la căldură şemineului care împlineşte oarecum căldura deşi temperaturile arareori scad sub 5-6 grade celsius în nopţile reci. Primavara şi toamna sunt însă anotimpurile asumării meseriilor tradiţionale. Noi pornim către o fermă unde se prepară brânza halloumi, specialitatea cipriotă nelipsită de la orice masă, oricât de modestă ar fi aceasta. Se presupune că reţeta originală provine de la triburile de beduini din Orientul Mijlociu, dar dovezile atestă că ea a fost descoperită în Cipru, înainte de secolul al 16-lea.

(w640) Cap compas

S-ar putea crede că toate satele tradiţionale din Cipru sunt mici şi se aseamănă între ele, dar nu este chiar aşa. Casele mai mari sau mai mici, acoperite de obicei cu ţiglă, uliţele înguste şi pitoreşti şi tavernele cu specfic local sunt elementele specifice ale acestor sate. Te poate surprinde însă să dai aici şi peste muzee şi biserici medievale păstrate impecabil. Tavernele sunt la tot pasul, iar preparatele care pot fi gustate urmează logica gastronomiei tradiționale cipriote: abundență, gusturi puternice și proaspete, varietate şi mai ales multe gustări care anticipează felurile principale.

(w640) Cap compas

Este o bucurie să vezi cum într-un sat poţi să găseşti alternative pentru a alege maniera în care doreşti să-l vizitezi. Să colinzi pe aceste străduţe cu bicicleta este o adevărată plăcere şi poate chiar o aventură. Dacă vrei însă poţi să mergi la pas şi aşa ai timp să admiri oamenii satului şi să respiri pe îndelete un aer unic. Turismul rural cipriot este exemplar, dar poate fi şi model pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă nu numai a activităţilor legate strict de cazare şi alimentaţie, dar şi pentru multe alte îndeletniciri care fac parte din lanţul trofic al nevoilor de bază ale societăţii umane.

(w640) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.