loader
Foto

Galerie foto

Călătorim prin Kamceatka, Oman şi Columbia cu seria documentară 360°-GÉO

De luni până vineri, de la ora 10:00, ați urmărit pe TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+ cinci documentare realizate de jurnaliştii de la Arte France.

 

Kamceatka, locul unde se cutremură Pământul (luni, 30 mai, ora 10:00)

Vulcanologul rus Ludmilla Ossipenko cercetează cu regularitate gheizerii şi craterele vulcanilor din peninsula Kamceatka, chiar şi din zonele cele mai îndepărtate. Ca să ajungă la complexul vulcanic Tolbacik, ea trebuie să traverseze păduri carbonizate, acoperite cu cenuşă şi zgură, rămase în urma erupţiei de acum aproape 40 de ani, una dintre cele mai mari erupţii din ultimele două milenii.

Echipa 360°-GÉO  o urmează pe Ludmila în explorările ei la baza craterelor gigantice şi legendarelor văi cu gheizere.  (Kamtchatka, la ou la terre tremble, Franţa-Germania, 2007)


Oman, trandafirii din deşert (marți, 31 mai, ora 10:00)

În sultanatul Oman, temperatura medie vara în deşert este de 40 de grade la umbră. Se mai răcoreşte puţin doar iarna. Ploaia este o raritate şi nu există râuri şi lacuri naturale. Şi totuşi, datorită unui sistem de canale de irigaţii vechi de 1.500 de ani, deşertul „înfloreşte” în multe locuri. Datorită lui, apa este transportată la kilometri distanţă şi aduce viaţa în deşertul pietrificat. (Oman, les roses du desert, Franţa-Germania, 2007)


Columbia, parcul de distracţii fermecat (miercuri, 1 iunie, ora 10:00)

Urmând traseul unui parc de distracţii ambulant, descoperim Anzii columbieni, din sat în sat, unde dorinţa de a trăi este mai presus de sărăcie şi de rănile lăsate de războiul civil. Oriunde își instalează César Romoleroux mașinuțele, copii sosesc de îndată. Parcul său mobil de divertisment are o roată mare, mașini electrice care se tamponează și alte câteva distracții specifice. De mai bine de zece ani, acest tată tânăr călătorii prin Anzii columbieni,  o regiune care a fost prinsă în războiul civil.

Pe lângă trecutul dureros, Cesar se confruntă cu multe alte probleme materiale, a investit foarte mult într-o navă pirat, pe care vrea să o inaugureze în timpul vizitei sale la Quinchia. Viitorul companiei este nesigur, dar Cesar vrea să creadă.  (Colombie, le manege enchante, Franţa-Germania, 2007)


Grădina din Java (joi, 2 iunie, ora 10:00)

Dealurile din jurul Bogorului sunt cunoscute ca Grădina Edenului din Indonezia. O zonă recunoscută pentru grădinile sale luxuriante, aici bărbaţii practică o medicină antică construită în jurul unei plante numită jamu. Această tradiţie, practicată în trecut doar de câteva familii de vindecători, a devenit astăzi foarte populară.

Endah Lasmadivati, o specialistă în ierburi care are propria sa grădină de ierburi medicinale, şi-a îndeplinit visul. Ea şi soţul ei,  Putu Oka Sukanta, autor şi cunoscut acupunctor, au grijă de bolnavii care nu-şi permit serviciile medicale tradiţionale. (Le jardin de Java, Franţa-Germania, 2008)


Exilul din Insula Sfânta Elena  (vineri, 3 iunie, ora 10:00)

Pierdută în mijlocul Oceanului Atlantic, este una dintre insulele locuite cele mai izolate din lume. Nici nu e de mirare că britanicii l-au exilat aici pe Napoleon Bonaparte. Pe insulă locuiesc circa 4.000 de persoane, înfruntând singurătatea şi furia naturii... (L'exil de Sainte Helene, Franţa-Germania, 2009)


FILM.TVR.RO

Logo

 
Tenorul Florin Georgescu, la ”Portret de excelență”: ”Trebuie să-mi placă mie ceea ce cânt, ca să pot transmite”

Este tenor de talie internaţională. A cântat pe marile scene ale lumii. Unul dintre rolurile memorabile din cariera sa a fost ,,Manrico” din ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...